Blog

Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà

Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

Construïm ponts biblio(r)evolucionaris
Per #bibliorevolució | dimecres, 6 juny, 2018 | 0 comentaris

Construir ponts per convertir la biblioteca en el cor de l’escola

L'Escola Gras i Soler d'Esplugues de Llobregat ens fa arribar la seva solució bibliorevolucionària. No us la perdeu!

 

 

El nostre repte: Renovar la biblioteca i fer-la arribar a diferents espais del centre, per dinamitzar culturalment l’escola i connectar-la amb l’entorn

Aquest curs, el repte que es plantejava l’escola Gras i Soler era el de renovar la biblioteca, que amb el decurs dels anys havia esdevingut un espai en desús. El mobiliari i la distribució eren poc adients pels infants, i bona part del fons bibliogràfic era obsolet.

Apostar per la transformació de la biblioteca i de retruc fer-la arribar a diferents espais de l’escola, permet oferir experiències culturals variades a l’alumnat (clubs de lectura, debats, visites d’escriptors o experts en un tema, visualització de curtmetratges, tallers ...) i fomentar la participació de diferents agents educatius (ajuntament, biblioteca pública, crp, casal d’avis, ...)

 

L’equip impulsor ha estat format per cinc mestres (dues d’educació primària i tres d’educació infantil), i ha comptat amb la col·laboració d’un reforç de biblioteca extern (des de l’Ajuntament), i una mare representant del sector famílies.

 

Les trobades s’han realitzat setmanalment, amb una durada d’una hora i mitja (dimarts de 12.30 h a 14.00 h), i puntualment se n’han convocat d’altres a la tarda o un dissabte al matí.

 

La nostra bibliorevolució

La nostra biblio®evolució s’inicia amb l’assessorament del nostre mentor, qui juntament amb l’equip impulsor, analitza el punt de partida de la biblioteca, les necessitats del centre educatiu, les possibles actuacions a portar a terme i la temporització.

Al llarg d’aquest procés, l’equip impulsor ha portat a terme diverses actuacions inspiradores, i ha visitat biblioteques públiques, ha participat en seminaris i trobades sobre literatura infantil, biblioteques escolars i foment de la lectura a partir de la creativitat, ha conegut l’experiència d’altres escoles, ha entrevistat diferents agents (il.lustradors, bibliotecaris, escriptors...), s’ha inspirat amb documents com “Imagineu una biblioteca escolar com...”, etcètera. I, s’ha seguit la “Guia de cocreació”, que ha ajudat a potenciar el treballar en equip gràcies a les activitats proposades.

L’escola ha assolit el seu repte, (de fet l’ha superat!), i en aquest moment compta amb una biblioteca acollidora, adient pels infants i amb un fons bibliogràfic de qualitat, que esperem anar ampliant en els propers cursos.

Durant aquests mesos, hem comptat amb la inestimable participació d’agents externs, com: la biblioteca Pare Miquel on es va dur a terme una sessió de conta contes, famílies i la fundació Akwaba que ens han explicat històries, visites d’escriptors (Chascas i M.Carme Roca) i d’un il.lustrador (Roger Zanni), activitats amb àvies del municipi per estimular la lectura, trobades amb les famílies, el Claustre i bibliotecaris d’Esplugues amb en Jaume Centelles a l’escola, visualització i debat d’un curtmetratge dinamitzat per un pare de l’escola, etcètera.

Paral·lelament al repte inicial, hem apropat la biblioteca a diferents espais de l’escola. Ara, a l’entrada hi ha les novetats i una pissarra informant sobre els esdeveniments culturals que tenen lloc a la biblioteca (trobades, xerrades, visites...). En el futur, volem disposar d’un espai per fer petites exposicions, pel pati hem dissenyat un espai de lectura, i volem adequar un passadís annex a la biblioteca amb sofàs, taules, llibres, revistes i jocs.

 

Els aprenentatges i les reflexions que volem compartir

Comptar amb l’acompanyament professional i emocional del nostre mentor Jaume Centelles, ha estat clau per fer créixer aquest projecte.

Igualment, ens hem adonat de la importància d’un equip impulsor cohesionat, que es responsabilitzi d’un repte concret (en aquest cas, la biblioteca) i dinamitzi el procés que implicarà tota la comunitat educativa.

Establir lligams amb agents externs, ha enriquit enormement el procés i ha permès dur a terme noves propostes. Obrir les portes a la participació, també ens ha permès crear uns vincles professionals i afectius molt grans.

Com en tot procés, també hem experimentat moments d’incertesa, especialment per la manca de temps. D’aquí la importància de la figura del mentor i d’un equip impulsor cohesionat, on cada membre es responsabilitzi de dur a terme determinades actuacions.

La valoració que en fem de l'experiència és meravellosa i excepcional. No només hem assolit els nostres reptes, sinó que ens ha ajudat a créixer com a escola. Ens ha ajudat a veure que units, podem fer coses grans.

A twitter hem compartit moltes de les intervencions que hem anat fent al llarg d’aquests mesos, i a la pàgina web n’hi ha d’altres que esperem que serveixin com a font d’inspiració a centres educatius que vulguin convertir la seva biblioteca en el cor de l’escola.

 

Enviar un comentari