Blog

Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà

Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

Ja arriben les solucions biblio(r)evolucionàries!
Per #bibliorevolució | divendres, 8 juny, 2018 | 0 comentaris
Els centres que han participat a la crida #bibliorevolució ja han començat a compartir les seves propostes i aprenentatges. No us perdeu els vídeos, els pòsters i les reflexions fruit de la seva reflexió sobre la biblioteca escolar, els podeu consultar en aquest enllaç. 
 
Les biblioteques escolars no són simplement espais on emmagatzemar llibres sinó agents amb potencialitat per aprofundir en les petites revolucions educatives que s’estan portant a terme a l’actualitat. Amb la crida Biblio(r)evolució hem volgut fer aflorar models de biblioteques escolars que tinguin un paper actiu en els processos d’aprenentatge d’infants i joves en tots els centres educatius.
 
Els 30 centres participant han estat durant tres mesos co-creant solucions innovadores alineades amb algun dels cinc següents eixos:
  • La biblioteca escolar com agent de revolució educativa que dona suport a la tasca docent del professorat promovent la transversalitat dels projectes, aportant metodologies innovadores i impulsant el treball col·laboratiu entre els docents. Una biblioteca que acompanya els itineraris formatius personalitzats de l’alumnat i impulsa la creació, la recerca i la implicació de l’alumnat en la construcció de coneixement.
  • La biblioteca escolar com agent d’equitat, participació i cohesionador de la comunitat educativa que democratitza el saber i possibilita l’accés lliure a la cultura de tots els infants, sigui quina sigui la seva condició social. Una biblioteca que garanteix la inclusió i cohesió de la comunitat educativa, a través d’espais de trobada i intercanvi, i que especialment apodera i capacita a les famílies en la seva tasca educativa.
  • La biblioteca escolar com agent dinamitzador cultural del centre que connecta les activitats socials i culturals de dintre del centre educatiu amb el territori. Una biblioteca escolar que treballa la integració dels diferents col·lectius que configuren una comunitat educativa creant xarxes entre els professionals i institucions culturals i científiques del territori.
  • La biblioteca escolar com a laboratori per promoure i liderar un centre lector que ofereix a l’alumnat eines per la comprensió lectora i per l’èxit educatiu com ara l’adquisició d’habilitats reflexives i analítiques; que crea mecanismes per acompanyar els itineraris lectors de l’alumnat de forma personalitzada facilitant ambients de lectura diversos.
  • La biblioteca escolar com agent que activa i impulsa la cultura digital facilitant l'alfabetització digital i informacional dels usuaris capacitant-los per a la consulta eficaç de materials de suports diversos. Una biblioteca que acompanya i aporta criteris per l’accés i selecció de recursos digitals.
El dissabte 30 de juny es celebrarà la jornada “Compartim la nostra Biblio(r)evolució” que clourà la crida amb l’intercanvi d’experiències ideades pels diferents centres i la conferència de Guadalupe Jover “Biblioteca escolar, equitat educativa i lectura crítica”. Al llarg de la jornada es farà entrega dels premis a les propostes més innovadores i de major impacte a la comunitat educativa.
Paral·lelament des de la crida #biblio(r)evolució s’està treballant en l’elaboració d’un document amb recomanacions per impulsar les biblioteques escolars al servei de les necessitats i horitzons dels centres educatius.

Enviar un comentari